Ağız İçi Tarayıcılar

Sıkça Sorulan Sorular - Merak Ettikleriniz. Diş Hekimi Dr. Semih Süreyya YAZICI, Ankara Diş Hekimi, Çankaya Diş Hekimi, Tunalı Hilmi Diş Hekimleri, Çankaya Diş Klinikleri, Ankara Diş Klinikleri

Gelişen teknoloji, tüm alanlarda olduğu gibi diş hekimliğinde de sistemi bambaşka bir boyuta taşımaya başladı. Dijital Ölçü,  ölçü alımı ve model üretimi esnasındaki insani hata ihtimallerini  ve  hali hazırdaki ölçü malzemelerinde hassasiyet problemlerini minimuma indirerek hastaların daha üst düzey tedavilere ulaşabilmesine olanak sağlar.

 Diş  hekimliğinde protetik tedavilerin en önemli aşamalarından biri ölçü aşamasıdır. Dijital ölçü dediğimiz kavram akıllı ağız içi tarayıcılarla ağız ve dişlerin sisteme tanıtılarak üç boyutlu bir model oluşturma işlemidir. Bu işlem ağız içi tarayıcılarımızın ucundaki ufak kamera yardımı ile yüzlerce, hatta binlerce birbirini takip eden fotoğrafların çekilmesi ile başlar. İki boyutlu fotoğraflar yapay zeka ile birleştirilip üç boyutlu model haline getirilmektedir. Bu üç boyutlu modelde ağzınızdaki tüm dişlerin yapılarını, formlarını, boyutlarını ve dizilişlerini ekrana baktığınızda hasta, hekimi ve teknik  ekip  her açıdan görmektedir.

Dijital ölçülerin kullanım alanları ve avantajları; En başta hassasiyet , doğal yapının üç boyutlu olarak doğala en yakın kayıt  alınmasıdır. Muayene sırasında dişlerin birbirleriyle olan ilişkilerini sadece dıştan değil aynı zamanda iç taraftan (dil tarafından) da bakar gibi değerlendirilmektedir. Yapay zekânın algoritması sayesinde hangi dişlerin çiğneme esnasında daha fazla yük taşıdığını hangi noktalardan karşı dişe temas ettiklerini görülmektedir. Hastanın, ağız içini görmesi sayesinde tedaviyi daha iyi anlamasını ve aklında soru işareti kalmadan sonuçlandırılması, digital ölçünün avantajlarından sadece birkaçıdır.