Diş beyazlatma (bleaching), dişlerinin renginden memnun olamayan kişilere önerilen kozmetik bir çözümdür. Çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişleri beyazlatmak veya kişiye özel diş rengini birkaç ton açmak için kullanılan bir oksijenasyon yöntemidir.
Dişlerin doğal renkleri yıllar geçtikçe, dış etkenlerle koyulaşır. Muayenehanede veya evde yapılabilen diş beyazlatma işlemi ile dişler renk olarak açılabilmekte tatmin edici bir beyazlama ve güzel bir gülüş elde edilebilmektedir. Ofis tipi denen, muayenehane ortamında beyazlatma kontrolümüz altında olan bir işlem olduğundan tercihimiz olmaktadır.
Fonksiyon, fonasyon (konuşma) ve estetik üçlüsünde hastalarımız yeni teknolojilere dünya ile aynı anda ulaşabilmektedirler. Modern toplumlarda bireyler dişlerinin görünümünü önemserler, hatta dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları kişide psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere sebep olabilir. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle pek çok renk, şekil, konum bozuklukları kolaylıkla çözümlenebilmektedir. Renklenmiş dişlerin beyazlatılması (bleaching) işlemi, diğer restoratif metodlara kıyasla daha ucuz, pratik ve ulaşılması kolaydır.
Dişin minesindeki renklenmenin birçok nedeni vardır. Kullanılan aşırı doz ve farklı antibiyotikler, doğuştan gelen yapısal bozukluklar, aşırı çay kahve kola tüketimi, içme suyundaki flor miktarı bu renklenmelerin nedenleri arasındadır. Beyazlatma işlemine ihtiyaç duyulduğu durumlar özellikle dişin mine tabakasına nüfus eden ve fırçalamayla geçmeyen renklenmelerdir. Bu durumlarda yapılan beyazlatma işlemi büyük oranda başarılı olmaktadır.
Beyazlatma işlemine diş hekiminize muayene olmadan asla karar vermeyiniz. Unutulmamalıdır ki beyazlatma işlemine karar verecek olan kişi diş hekiminizdir. Beyazlatma işlemine karar vermeden önce ağız içerisindeki diş eti sorunlarının giderilmesi zorunluluğu beyazlatmanın başarısı açısından çok önemli bir durumdur. Teknik doğru uygulandığı takdirde 4- 5 ton arasında hızlı ve güvenli bir şekilde sonuç alınmaktadır.
Beyazlatma işleminden sonra literatüre girmiş yan etki yoktur. Ancak işlem sonrası kısa süreli sıcak soğuk hassasiyeti çok küçük yüzdelerde bile olsa olabilen bir tablodur.
Beyazlatma işlemi sonrası elde edilecek başarı tatmin edici olmakla beraber kişinin yapısal diş anatomisinin vereceği cevaba göre değişmektedir. Dikkat edilecek nokta işlem sonrası 3 gün süreyle kişinin boyayıcı özellikli havuç , soya sosu, kırmızı şarap benzeri gıdalardan uzak durmaya çalışılması , çay ve kola tüketiminin minimal şekilde yapılmasıdır.