Gerek doğal dişler üstüne gerekse implantların üstüne yapılıp yapıştırılan ya da vidalanan protezler bu gruba girer.
1- Kalıcı yapıştırmadan sonra yaklaşık 1 saat katı şeyler yenmemeli ve çok soğuk-sıcak şeyler içilmemelidir. Eğer yapıştırma sırasında anestezi yapıldıysa uyuşukluk geçene kadar farkında olmadan dil, dudak, yanak gibi yumuşak dokuların ısırılıp zarar verilebileceği ihtimalinden dolayı yemek yenmemelidir. Yine yumuşak dokulara zarar verebilecek derecede aşırı soğuk-sıcak içeceklerden kaçınılmalıdır.
2- Sağlamlık : Sabit protez doğal dişlerinizle yiyip içebileceğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Doğal dişlerinize de zarar verebilecek kuvvetlerden kaçınmalısınız. Yani fındık, fıstık kabuğu kırmak, şişe kapağı açmaya çalışmak, çeşitli metalleri eğip bükmeye çalışmak gibi sıra dışı küvetlerden kaçınmalısınız. Sabit protez hangi maddeden yapılmış olursa olsun bu gibi sıra dışı kuvvetler haricinde her şey rahatlıkla yenebilir.
3- Kırılması : Bazı kazalar, yukarıda bahsettiğimiz sıra dışı kuvvetler, bazı hastalarda gece diş sıkması gibi farklı alışkanlıklar olması , protezin karşı temas eden diş ile yüksek teması ya da nadiren malzeme kaynaklı sorunlar oluşabilmektedir. Böyle bir durum oluşursa kliniğimizi arayarak randevu alınız.
4- Çürürler mi? Yaygın olarak düşülen bir hata protez yaptırdıktan sonra nasıl olsa çürümeyecekleri için diş bakımına ihtiyaç yoktur. Evet, sonuçta bunlar yapay maddeler oldukları için kendileri çürümez ama eğer diş – diş eti sınırındaki bakteriler iyi temizlenmezse kısa sürede diş eti çekilmeleri meydana gelecek ve kaplamaların altındaki dişler açığa çıkacaktır ve iyi temizlenmeyen bu kısımlarda çürüme başlayacaktır. İmplantlarda ise çürüme olmamasına rağmen iyi bakılmadığı takdirde bu diş eti çekilmeleri neticesinde implantların ömrü kısalacaktır. Yani ağzınıza protez yapıldıysa bu protez uzun ömürlü olmasını sağlayacak en önemli etken ağız hijyenidir. Bütün fırçalama aşamalarını ve ağız suyu ile gargarayı aksatmayınız. Diş ipi ya da arayüz fırçası kullanımını ihmal etmeyiniz.
5- Protezin yerinden çıkması : Günümüzde protezleri yapıştıran teknoloji çok gelişmiştir ve bazı yapışkanlar ile yapıştırıldıklarında çıkarılması mümkün değildir. Yani ancak protez ortadan ikiye kesilerek ya da doğal diş gibi ufaltılarak yerinden çıkarılabilmektedir. Gerektiğinde protezin yerinden sökülebilmesi için bu çok güçlü yapışkanlar her durumda tercih edilmemektedir. Normal yapıştırıcılar da çoğu durumda sorunsuzca uzun yıllar protezin ağızda kalmasını sağlamaktadır. Eğer yerinden çıkma ya da oynama hissederseniz vakit geçirmeden randevu alarak kliniğimize geliniz. Aksi takdirde yapışkanın gevşediği dişinizde çürüme meydana gelecektir. Eğer implant üstündeki protezin yapışkanı çıktıysa diş etinde sorun oluşacak ve implanta zarar verecektir.
6- Proteze yabancılık hissedilmesi : Ağıza yapılan en ufak dolguya dahi diliniz ilk günlerde yabancılık hissedecektir. Uzun süredir boş kalan bölgelere yapılan dişler size ilk günlerde mutlaka büyük gibi gelecektir. Yüzeyleri çok cilalı ve yabancı gelecektir. Diliniz hep onların üzerinde gezecektir. Bunların hepsi olağan şeylerdir ilk haftanın sonunda bunların hepsi azalacak bir ay sonunda sizin doğal bir parçanız gibi olacaktır. Eğer bu rahatsızlıklar çok aşırı boyutta değilse en azından 1 hafta süre sabretmenizi öneririz. Eğer bu ilk hafta sonunda alışamadığınız yerler varsa hekiminiz bu kısımları düzeltecektir.
7- Protezin yüksek gelmesi-çiğneme sırasında birbirine çarpması : İlk takıldığında uzun sure boş kalan bölge normal temas etse bile yükseklik varmış gibi hissedilebilir. Eğer birinci haftadan sonra hala yükseklik hissediyorsanız mutlaka hekiminizi bilgilendiriniz, çünkü eğer ilgili protez kısmında yükseklik varsa bütün yükler o dişe ya da implant a gelecek ve zarar verecektir. Bazen yükseklik olmasa bile yemek yerken çenenizin sağa sola hareketleri sırasında takılan yerler olabilir her iki durumda da hekiminiz ufak bir aşındırmayla sorunu çözecektir.
8- Yanak – dudak – dil ısırması : Uzun yıllar dişsiz kalan bölgelerde yanak – dil gibi yumuşak dokular boş olan kısma doğru büyürler. Eğer bu yumuşak dokuları ısırma gibi bir sorun oluşuyorsa protez kenarları daha yuvarlak ve cilalı bir form veriler sorun çözülecektir. Çok rahatsız eden bir durum yoksa 1 hafta kullanarak alışmaya çalışın eğer çok rahatsız eden bir durum varsa lütfen başvurunuz.
9- Soğuk ve sıcağa duyarlılık : Bu protez yapımı sırasında dişlerin aşındırıldığı için, her seansta geçici kaplamalar takılıp çıkarıldığı için dişler hassaslaşırlar. Ayrıca asıl yapıştırma sırasında kullanılan bazı güçlü yapışkanlar asidik yapıdadırlar ve dişi biraz daha hassaslaştırırlar. İlk hafta çok soğuk sıcak gıdalardan uzak durmaya çalışın. Asıl yapıştırma sonrası ilk gün ağrı kesici kullanmanız gerekebilir. Soğuk – sıcak hassasiyetinin 3 haftaya kadar yavaşça azalarak geçmesi beklenmektedir.
10- Protez altındaki dişlerde ağrı hissedilmesi : Hafif sızlamalar olması haricinde sürekli ağrı kesici kullanmanızı gerektirecek ağrılı bir durum varsa mutlaka hekiminizle iletişime geçiniz.
11- Kalıcı protez neden bazen geçici yapışkanla yapıştırılır ? Yapılan sabit restorasyonlarda kullanılan dişlerde aşırı hassasiyet geçici protez uygulamasında sürüyorsa mümkün olan durum ve malzemelerin izin verdiği şartlarda kronlar geçici maksatla hassasiyet giderici ajanlarla bir süreliğine yapışabilir.