Hareketli Protez Uygulamaları Sonrası Olası Belirtiler

Takıp çıkartılan türdeki protezinizi; yaşamınızda ilk defa kullanıyor veya uzun yıllardır bu tür protezleri takmakta olup, bir yenisini yaptırmış olabilirsiniz. Hangi durum olursa olsun ilişikte anlatılmakta olan sıkıntıları yaşamaya şimdiden hazırlıklı olunuz.

Yeni hareketli protez kullanımına alışmak sabır ve zaman isteyen bir iştir. Birkaç haftalık bu alışma döneminizde; yeni protezleriniz bitmiş ve ağzınıza takılmış olmasına rağmen, yeni bazı düzeltme ve uyumlamaların yapılabileceğini biliniz. Endişe ve paniğe kapılmayıp, oluşabilecek şikayet ve sıkıntılarınız için birkaç kez daha kliniğimize gelmenizin, daha rahat bir protez için zorunlu olacağını da hatırınızdan çıkarmayınız.

Rahatlık

Yeni protezleri ağzınızda yabancı ve büyük hissedebilirsiniz. Dudak ve yanaklarınızda dolgunluk hissi olabilir. Dil ve dudakla hareketli protezi oynatma alışkanlığı edinmeyiniz. Protezi bir süre takmazsanız, tekrar taktığınızda alışmanız daha da güç olacaktır. Alt proteze alışmak üstten daha zordur. Hareketli protez ile tükürük bezleri bu alışma döneminde normalden daha fazla çalışabilir. Tedavi Sırasında . İlk zamanlar su içerken protez yerinden oynayabilir bu durum zamanla düzelecektir.

Yukarıda belirtilenlere ek olarak, protezin yanı sıra kendi dişlerinizin, özellikle üzerine kanca gelen yada kasplanan dişlerin temizliğine dikkat gösterilmelidir. Çünkü bu dişler protezin tutunması ve taşınmasında önemli rol oynamaktadırlar.

Konuşma

İlk günlerde proteze yabancılıktan kaynaklı ve ağız hacmindeki değişikliklere bağlı konuşma bozukluğu, bir süre pratik yaparak bir iki haftada normale dönecektir. Ayna karşısında yüksek sesle okuma çalışmaları yaparak bu süreyi kısaltabilirsiniz

Bulantı

Özellikle üst protezler kullanılmaya ilk başlandığında protezin tutuculuğu ve vakum yapmasını sağlayan üst damak geri bölgesine temas kusma refleksini tetikleyebilir. Bu geçici bir durumdur endişelenmeyiniz.

Protezin ağrıya yol açması, yara (vuruk) yapması :

Protezler yeni takıldığında ağzın bazı yerlerini acıtarak yara yapabilir. Protezleri asla kendiniz düzeltmeye çalışmayınız. İlk 72 saat içinde kliniğe kontrole gelmelisiniz. İlk gece protezler çıkarılmadan yatılmalı ya da randevuya gelmeden önce en az 8 saat takılmış olmalıdır. Ancak bu şekilde vuran yerler teşhis edilebilir. Protezleriniz vuruyor diye, varsa eski protezlerinizi kesinlikle takmayınız. Acıtan yerler alındıktan sonra da bazı ilave düzeltmelerle bu şikayetiniz geçecektir.

Protezin tutuculuğunun azalması :

Protezlerin sabitliği ve rahatlığı, protez içi ile protez oturduğu doku arasının uyumuyla çok yakın ilişkilidir. Protezin ağza takılmasından bir müddet sonra oturması ve dolayısıyla tutuculuğu artacaktır. Ancak birkaç yıl kullanıldıktan sonra oluşacak kemik erimeleri ile protezler yeniden boşalabilir. Bu takdirde ’Besleme’ denilen bir işlemle protezlerin içinin doldurulup yeniden tutuculuğu arttırılabilir. Ayrıca hassas tutculu yapılan hareketli protezlerde hassas tutucunun cinsine gore oluşan hareketlenmenin giderilmesi için hassas tutucu aparat değişimi yada yeniden ayar yapılması tutuculuğu ilk takıldığı zamanki sıkı haline döndürecektir.