Kompozit Dolgu, Onley, Inley Uygulamaları Sonrası Olası Belirtiler

Diş Tedavileri Sonrası Notlar - Diş Hekimi Dr. Semih Süreyya YAZICI - Ankara

Dr. Semih Süreyya YAZICI Diş Kliniği’nde genel olarak kompozit dolgu ve onley yapılmaktadır. Bu dolgular yapıldıkları andan itibaren yemek yenebilecek sertliğe ulaşırlar. Dolgu açısından hemen yemek yenmesinin hiçbir sakıncası yoktur. Fakat dolgu sırasında genel olarak lokal anestezi (uyuşturma) uygulanmaktadır, bu uyuşukluk gecene kadar dil, dudak, yanak gibi yumuşak dokuların ısırılıp zarar verilebileceği ihtimalinden dolayı yemek yenmemelidir. sıvı alımı serbesttir. Eğer lokal anestezi uygulanmadıysa kinikten çıktığınız andan itibaren kompozit dolgularda hiçbir ekstra kısıtlama yoktur.

Uyuşukluğun geçip geçmediğini kontrol etmek için asla dişlerinizle dudağınızı ya da dilinizi hafifçe de olsa ısırarak kontrol etmeyiniz. Size hafifçe gelen bu ısırma kuvveti aslında sandığınızdan çok daha büyük olabilir ve sonucu uyuşukluk geçtikten sonra ortaya çıkabilir. Parmağınızla dudağınıza dokunarak test edebilirsiniz. Genelde üst çenede operasyonlarından sonra 3-4 saatte anestezi etkisi geçmektedir. Alt çene arka grup dişlerde bu uyuşukluğun geçme süresi 5-6 saate kadar uzayabilmektedir. Bu süreler kişiden kişiye de değişmektedir.

Dolgu yapıldıktan sonraki ilk 12 saat içerisinde gerek diş etinden gerekse operasyon yapılan dişten kaynaklanan ağrılar için ağrı kesici kullanabilirsiniz. Sinirlere çok yaklaşmış dolgularda bu tarz baskı ağrılarının geçmesi için 4-6 haftalık bir sürece ihtiyaç olabilmektedir. Bu süreçte baskı, sıcak ve soğuk ağrısı git gide azalıp kaybolacaktır.

Dolgu sonrası gerek dolgunun uzun ömürlü olması gerekse sizin dolguya daha kolay adapte olabilmeniz için dolgu cilalanmaktadır. Her ne kadar cilalanmış da olsa 1-2 haftalık süreçte diş dolgusu dilinize ve size bir miktar yabancı gelebilir. Eğer 2 haftalık bu sürecin ardından hala dilinize takılan ya da size yabancı gelen bir durum varsa hekiminize başvurunuz. Hiç uyuşturma gerekmeksizin yapılan ufak bir parlatma ve ekstra cilalama işlemi ile sorun giderilebilmektedir.

Dolgu sertleştikten hemen sonra dişlerinizi normal şekilde fırçalayabilirsiniz. Diş ipi, ağız duşu, ara yüz fırçası kullanabilir, gargara yapabilirsiniz. Dolgu yapılmış bir dişinizle normal doğal dişinizle yiyebileceğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Fındık ya da Antep fıstığının açılmamış kabuğunu kırmak,  herhangi bir şişe kapağını açmaya çalışmak vb. gibi sıra dışı kuvvetleri doğal dişlerinize uygulamamanız gerektiği gibi dolgulu dişlerde de kaçınmalısınız.